systerkyrkorna Drotten S:t Lars Strandgatan
Start    Medeltidsveckan   Visby stad   Visbys utveckling   Ringmur   Bilder   Meny Visby   Karta Gotland   Om   Länkar
  kyrkor i visbyruiner

Del av text från informationsskylt vid kyrkan:
"S:t Lars kan vara en av de två ryska kyrkor som köpmän från Novgorod enligt traditionen byggde i Visby. S:t Lars kyrka är uppkallad efter S:t Laurentuis som på 200-talet halstrades till döds. Kyrkan byggdes på 1100-talet. Trots sin annorlunda form har den uppförts av yrkesmän från Gotland."

kyrkor i visbyDrotten

Information vid kyrkan: "Drottens kyrka byggdes på 1100-talet. Den var vigd åt den Heliga Trefaldigheten, S:ta Trinitatis. Vanligen kallas kyrkan Drotten - ett fornnordiskt namn för härskare och Gud.
Drottens kyrka påminner mycket om S:t Clemens kyrka. Vissa delar liknar Mariakyrkan, den nuvarande domkyrkan. Drottens kyrka övergavs i samband med reformationen på 1500-talet."

en rysk kyrka

Klicka för förstoring:    systerkyrkor

S:t Lars och Drotten har varit de minsta kyrkorna i Visby, och fick tidigt benämningen 'Systerkyrkorna'. St. Lars (Laurentius) blev färdig år 1046. Kyrkorna byggdes bara hundra meter från det som nu är Stora Torget.
    ruins

I flera plan är S:t Lars fylld med gångar och trappor i murarna. Därifrån finns arkader och gluggar mot kyrkorummet. I en del källor kallas kyrkan S:ta Anna.
    visby

Port i ruinen Drotten. Kyrkan liknar S:t Klemens genom att båda har kvadratiska långhus.
    drotten

Koret i Drottens ruin är dekorerat med många hundtands-ornament och mönster som inte finns i andra gotländska kyrkor. Kyrkan färdigställdes året 1086, men övergavs under 1500-talet, ett öde som drabbade de flesta kyrkorna i Visby p.g.a. penningbrist för underhåll. Landsbygden lyckades betydligt bättre att underhålla sina kyrkor, och det är där som de flesta kyrkorna finns idag. Hade Visby blivit allför beroende av det tidigare samarbetet med Hansan?Author: Göran Smitterlau
 
This page in English
visby
  Copyright ©  År: Se "Start" visbysweden.com Tjelvarvägen 18, 62142 Visby, Sweden Telefon: +46-735-057919 Startad februari 2002
gotland