almedalen visby medeltida hamn Strandgatan packhus
Start   Medeltidsveckan   Visby stad   Visbys utveckling   Ringmur   Kriget 1361   Bilder   Meny Visby   Karta Gotland   Länkar

 

visbyAlmedalen var en gång i tiden Visbys medeltida hamn. En stor del av transithandeln i östersjön skedde här. När Visby blev för starkt tog L├╝beck över den rollen. Bakom ringmuren låg det 42 meter långa rådhuset, känt som 'Vinhuset'. överst låg borgarsalen, mittenplanet innehöll marknadsplats och växlingskontor, och i källaren fanns lager och utskänkning av öl och vin. Vinden fungerade som lagerplats. Numera är inget kvar av Vinhuset.

Idag finns endast en damm kvar av den forna hamnen. Ett flertal portar i muren ledde till de imponerande packhus som fanns på Strandgatan.

visby

 

Click photo to enlarge:

visby

I Almedalen ligger forna badhuset och här syns delar av den plats som används under politikerveckan. I bakgrunden ligger Kruttornet som är den äldsta byggnaden i Visby, tidigare kallad Lambertz torn eller Lambtornet. Under en tid var det stadens fängelse. Det är här som Medeltidsveckan tidigare startade sin parad en parad, numera flyttad till Södertorg.

city hall

harbour
visby

Ett av de stora packhus som finns i Visby innerstad. 'Gamla Apoteket' ligger som många andra packhus vid Strandgatan. Huset är nära 30 m. långt. Vinhuset låg strax bakom muren, och var en stor marknadsplats. I detta packhus har inte undervåningen gjorts om till restaurang. Huset byggdes under 1200-talet och är det äldsta huset i Sverige för hyreslägenheter.

city hall
 
harbour

Bakom själva dammen kan man på bilden se ett par av de 9 små portar gick in till marknadsplatsen, där det fanns pubar and lagerrum för vin och öl, men det var också där som Vinhuset fanns. Huset revs ner för att bygga Stockholms Slott. Idag är Almedalen ett strövområde. På andra sidan Almedalen ligger Uppsala universitet, Campus Gotland, Visby bibliotek och Wisby Strand.

Author: Göran Smitterlau
 
This page in English
karta
  Copyright ©  År: Se "Start" visbysweden.com Tjelvarvägen 18, 62142 Visby, Sweden Telefon: +46-735-057919 Startad februari 2002
gotland