sevärdheter gotland Sevärdheter gotland
Start    Medeltidsveckan   Visby stad   Visby tillväxt   Visby ringmur   Slaget 1361   Bilder   Meny Visby   Om    Länkar
This page in English        Este página en Español
map


Karta över Gotland
map of gotlandLärbro kyrka på norra Gotland.

 

Mellan Lärbro och Fårösund (där färjan till Fårö avgår) ligger ett samhälle som heter Bunge. Där finns det mycket intressanta Bunge Museum. Det skildrar hur människor och boskap hade det för 2-3 århundraden tillbaka. Området är stort och vackert, så planera en stund för att besöka området.


sudersand

Fårö - En ö med annorlunda natur än huvudön, känd för sina raukar i kalksten, badstranden Sudersand, alla får (kallas lamm och lammungar på gotländska) och vindpinade träd och enar. Upplev synen av vindkvarnar och hus med halmtak. För att komma till och från Fårö är det färja med kö som gäller.
Fårö

Tingstäde - Ett samhälle vid sidan av ett träsk, var man hittat ett gammalt försvarsverk i trä. Träsket är också öns största tillgång för dricksvatten.
sudersand Fårö

Slite - Gotlands största samhälle som är helt beroende av cementindustrin. Nära Slite hittar du Slite Strandby där du kan boka några nätter.
sudersand Fårö

Visby - den enda staden på Gotland. Titta på sidan om Visby och dess sevärdheter. Karta över Visby 'innanför murarna'.
Söder om Visby finns några sandstränder, den mest kända är Tofta strand med 10.000 besökare en solig dag.
gotland

Klintehamn - Strax sydväst om Gotlands tredje största samhälle finns två kalkstensöar, Stora Karlsö och Lilla Karlsö, med tordmular och sillgrisslor på klippkanternas avsatser. Båda öarna är klassificerade som naturreservat. Vid lilla hamnen avgår båtarna, och en restaurang finns där med endast väldigt svensk traditionell mat. Camping med bad finns i närheten av Klintehamn.
Klintehamn

Hemse - Det näst största samhället på Gotland och är ett kommersiellt center för den södra delen av Gotland.
gotland

Ljugarn - Östra och södra delarna av Gotland har en mycket speciell natur, och sydöstra delen av Gotland hittar du raukar i Folhammars raukområde. Ljugarn är en mycket populär plats för turister.
Ljugarn gotland

Hoburg och Holmhällar har områden med raukar. Båda ställena ligger söder om Burgsvik, och här finns också restauranger med bra mat. Glöm inte de lokala rätterna och dryckerna. Gotland har exempelvis flest lokala bryggerier i Sverige.
Holmhällar gotland

Kräklingbo: För den som är riktigt kräsen finns en 5-stjärning restaurang som erbjuder lokala och unika rätter och fint vin. Namnet är Krakas Krog. Då behöver du en bilkarta. Du bör vara beredd att betala för en övernattning, men det är få rum ;-). Platsen ligger c:a 36 kilometer från Visby, väg 143. Krakas Krog vann ''Di Weekends'' pris Årets Resmål 2020.

krakas krog

Gotland har 800 km kustlinje med fantastiska sand- och stenstränder. Ön har 92 stenkyrkor, de flesta byggda under medeltiden (1050-1525), så många "socknar" (byar) finns inte med på denna ovan stiliserade karta över Gotland. Merparten av landsbygdens försvarstorn och kyrkor byggdes under 1200- och 1300-talen. Idag finns endast tre ödekyrkor kvar på landsbygden. Gotland är 176 km långt (inklusive Fårö)och 52 km bred. Det översta lagret av kalksten bildades under Silurtiden för c:a 400 milj. år sedan, och är huvudsakligen uppbyggt av kalksten. Och mycket ofta kan man hitta hela skal av historiska varelser i kalkstenen.
Author: Göran Smitterlau


"Zooma" ± Gotland på följande sida: Karta över södra Sverige
Håll nere Ctrl-knappen för att Zooma / scrolla, och håll ner vänstra musknappen för att flytta till nytt område.

medeltidsveckan visby Boende på Gotland.
krakas krog
  Copyright ©  År: Se "Start" visbysweden.com Tjelvarvägen 18, 62142 Visby, Sweden Telefon: +46-735-057919 Startad februari 2002
gotland