visby ringmur visby kriget 1288

Visby ringmur mot Danmark 1361

Visby ringmur - mot landsbygden 1288.

ringmur  massgravar
Hem  Medeltidsveckan  Visby stad  Visbys utveckling  Ringmur  Kriget 1361  Bilder  Meny Visby  Karta Gotland  Om  Länkar
This page in English         Este página en Español
 

M edeltiden gav Gotland många fördelar jämfört med andra delar av Östersjöområdet med sitt centrala läge. En stor del av handeln i Östersjön skedde mot nuvarande Ryssland och Estland. Visby blev också ett attraktivt mål för personer med andra intentioner än handel. Ett exempel är vitalianerna som under slutet av 1300-talet och hela 1400-talet härjade som sjörövare i Östersjön, ofta med Gotland som bas.
 I slutet av 1200-talet, började Visbys medborgare bygga en 6 meter hög mur, denna gång utan försvarstorn. Den äldsta delen var ett citadell, idag kallas detta 'Kruttornet', som byggdes 1166. Brytningen mellan stad och landsbygd, och därmed uppförandet av den första muren, kan ha med Visbys behov av oberoende i handeln. Kriget som utbröt 1288 mellan Visbys medborgare, stödda av tyskarna, och landsbygdens befolkning, med stöd av estländska knektar, gav Visbys medborgare anledning att fortsätta arbetet med muren. Den här gången gav påbyggnaden en på vissa ställen en 11-12 meter hög mur med torn. Mellan dessa marktorn byggdes många hängande sadeltorn. Av de senare är ännu 9 intakta. Tornen hade 4-6 våningar varifrån soldaterna kunde strida, och på murens baksida fanns hängande väktargångar för transport mellan de olika tornen. De flesta tornen är byggda med tre sidor, det är endast de äldre tornen som är byggda med 4-sidiga plan.
Anmärkningsvärt är att de starkaste delarna av stadsmuren är byggd för skydd mot landsbygdens invånare, och inte mot attacker från sjösidan. Muren på landsidan är också byggd med en modernare teknik än sjösidans tidiga murbygge.  

Flera massgravar har hittats utanför ringmuren. Valdemar Atterdags invasion av Gotland avslutades med ett slag strax utanför Visby ringmur året 1361. Platsen kallas Korsbetningen. En av dessa massgravar har sparats för framtida utgrävningar. Du kan läsa mer om slaget via "Kriget 1361" i menyn.
Visborgs Slott, byggdes ihop med själva ringmuren, men slottet sprängdes av danskarna 1679, när dom tvingades överlämna Gotland till Sverige.

 
gravar


visby ringmur

 En kopia av en rustning gjord i läder och järnplattor. Olika modeller hittades i massgravarna utanför muren, många av rustningarna har nyskapats av Margareta och Göran Hoas, Västerhejde.


   
 
gravar
 

 

I parken bakom den norra delen av Visby ringmur kan du se en liten modell av hur muren troligen såg ut för över 700 år sedan. Under dessa århundraden har många av tornen använts som magasin. 'Dalmanstornet', en av de större tornen, fick 1784 ett nytt tegeltak. Och nyligen blev samma torn kompletterad med en bro över vallgraven. Det fanns inga vattengravar runt ringmuren, förutom den del som vätter mot havet. Materialet som användes var kalksten som togs från näromgivningen, och dessa 'naturliga' gravar gav staden ett dubbel försvar.

Modellen av Snäckgärdsporten är gjord av Henry Hallroth.Author: Göran Smitterlau
 
Copyright © 2002 visbysweden.com Tjelvarvägen 18, 62142 Visby Telefon: +46-735-057919 Start februari 2002